Είναι η πανδημία τεχνολογικός επιταχυντής της κοινωνίας;

 

Διανύοντας τον 11ο μήνα από το ξέσπασμα των πρώτων κρουσμάτων στην Κίνα και της δραματικής εξάπλωσης της πανδημίας στον πλανήτη, με σχεδόν 1,4 εκ θύματα , 56 εκ να έχουν ασθενήσει  και 600 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα (World Health OrganizationWHO, 19.11.2020 report), δεκάδες χώρες σε lockdown, επιχειρήσεις και δημόσιο σε ημιλειτουργία, εκατομμύρια μαθητές σε τηλεκπαίδευση  ή χωρίς εκπαίδευση, και τα νοσοκομεία σε κορεσμό, αναρωτιέται κανείς, τι θα μείνει από αυτήν την ιστορία.

 

Ιδού μερικές σκέψεις.

 

Πρώτον, η πανδημία απέδειξε πόσο εύκολα στην ανεπτυγμένη υφήλιο του 21ου αιώνα, μπορεί να έλθουν τα πάνω κάτω, απλά γιατί δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε και περιορίσουμε έναν παγκόσμιο κίνδυνο εν τη γενέσει. Είναι σίγουρο ότι μετά την λήξη της, θα εγκατασταθούν παγκόσμια συνδεδεμένα συστήματα πρώιμης ειδοποίησης (early warning) βασισμένα σε τεχνολογίες Artificial Intelligence (AI) και Big Data Analytics σε Real Time, πάνω σε smart devices, που θα «υποχρεωθούν» οι πάντες να εφαρμόσουν. Δεν θα εκπλαγώ στο μέλλον αν κάποια χώρα δεν εφαρμόζει το «σύστημα», να αποκλείεται από τις διεθνείς μεταφορές και να απομονώνεται. Αν στατιστικά θεωρούμε ότι κάθε 100 χρόνια συμβαίνει μια πανδημία αυτού του μεγέθους, ενώ ανά 10ετία μικρότερης κλίμακας, το να αφήσουμε να συμβεί ξανά αυτό που έγινε με την Κίνα, θα είναι ενσυνείδητη αυτοκτονία.

 

Δεύτερον, η παγκόσμια οικονομία και κοινωνία δεν θα είναι ίδια μετά την πανδημία, καθώς η οικονομική και  φυσική  κατάσταση και η  συμπεριφορά των ατόμων θα αλλάξουν. Οι μεταφορές, η ενοικίαση γραφείων, η εκπαίδευση, οι τραπεζικές συναλλαγές, οι σχέσεις με το δημόσιο,  η εργασία που δεν απαιτεί φυσική παρουσία, το εμπόριο, η διασκέδαση και τα θεάματα (δείτε τις εξαιρετικές on line παραστάσεις του Covent Garden ή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής)  και δεκάδες άλλες συνήθεις δραστηριότητες θα αντικατασταθούν από λειτουργίες μέσω υπολογιστών, έξυπνων συσκευών, IOT devices και ρομποτικές διατάξεις.

 

Τρίτον, επιχειρήσεις και οικονομικές δραστηριότητες αφού περάσουν μια περίοδο πλήρους ανατροπής (όπου σημαντικός αριθμός θα εξαφανιστεί, περιλαμβανομένων μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών) θα αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους και με νέα και ανανεωμένα μοντέλα οργάνωσης και διοίκησης, σε πλήρη εφαρμογή των νέων τεχνολογιών παραγωγικότητας και ελέγχου (productivity and control), Business Intelligence και Decision Models,  θα αντικαταστήσουν παλιές και απηρχαιωμένες μεθοδολογίες παραγωγής, συσκευασίας και διανομής, πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης, οργάνωσης καθώς και πληρωμών, ίσως και σε bitcoin.

 

Τέταρτον, η τηλεργασία και τηλεδιάσκεψη καθώς και η τηλεκπαίδευση  θα αποτελέσουν  το νέο και ουσιαστικό μοντέλο ανάπτυξης της αγοράς εργασίας και ανάπτυξης επικοινωνίας και δεξιοτήτων, ανεξαρτήτως περιοχής ή χώρας, ενώ οι εργασιακοί χώροι θα συρρικνωθούν – ήδη μεγάλες πολυεθνικές μιλούν για μείωση κατά 30% των εργαζομένων σε γραφειακούς χώρους -  ενώ θα δοθεί ώθηση σε συστήματα ασφάλειας, blockchain, identity management, endpoint detection and identification processes, management and control tools, Fiber to the home, WiFi  6 ή νέας γενιάς, καθώς και 5G τεχνολογίας, ενώ το υβριδικό cloud, όπως και το public και distributed cloud θα αλλάξει την μέχρι σήμερα καθιερωμένη τεχνολογική δομή.

 

Πέμπτον, οι υπηρεσίες του κράτους από την απλή φορολογική δήλωση, μέχρι την παροχή υπηρεσιών υγείας και την εκπαίδευση  θα περάσουν , σχεδόν, αυτόματα στην νέα ψηφιακή εποχή, έστω και αναγκαστικά, καθώς θα αποτελεί ανάγκη και απαίτηση της κοινωνίας να παρέχονται παντού και σε επίπεδο 7Χ24. (Ειλικρινά δεν κατάλαβα κάποιους συνδικαλιστές που είναι αντίθετοι με την βιντεοσκόπηση του μαθήματος και της δυνατότητας του μαθητή να παρακολουθήσει ξανά κάποια σημεία της παράδοσης από το laptop του, όταν κολοσσοί καθηγητές παγκόσμιου βεληνεκούς, προσφέρουν τις διαλέξεις τους σε ασύγχρονη μετάδοση…).

 

 Εν κατακλείδι, όπως συμβαίνει μετά από παγκόσμιες καταστροφές , αναδύεται ένας νέος κόσμος , πιο ώριμος και με ενσωματωμένες εμπειρίες . Η παρούσα παγκόσμια «σύρραξη» χωρίς κανόνια ή ατομικές βόμβες, αλλά με ανάλογα θύματα σε έμψυχο υλικό και οικονομικές καταστροφές , θα είναι η αιτία για γρήγορη και επιταχυνόμενη μετάβαση σε έναν νέο, θαυμαστό ψηφιακό κόσμο.

 

Δεν ξέρω αν θα μας αρέσει περισσότερο ή λιγότερο , αλλά σίγουρα θα είναι διαφορετικός !

 

 


Leave a comment

Filtered HTML

  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.