"Artificial Intelligence": Is the human mind an endangered species?

"Artificial Intelligence": Is the human mind an endangered species?

Στα πλαίσια του ψηφιακού φεστιβάλ "Futur en Seine" στο Παρίσι, ένα ρομποτικό χέρι κάθεται σε ένα  ξύλινο σχολικό θρανίο  και γράφει ξανά και ξανά μια τιμωρία. Μια προληπτική τιμωρία για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει ακόμη. Η φράση που επαναλαμβανόταν  στο χαρτί μπροστά του  έγραφε "Δεν θα βλάψω ανθρώπους".

Μην τρομάζεις! Δεν πρόκειται για κάποιο προκείμενο έγκλημα που πρόκειται να διαπραχθεί εναντίον της ανθρωπότητας. Τουλάχιστον όχι όπως το φαντάζεσαι και ανάλογα βέβαια από ποια οπτική θα το δεις. Η τεχνητή νοημοσύνη λοιπόν, –στην οποία αν δεν το κατάλαβες ακόμα αναφερόμαστε-  δεν είναι ένα σενάριο τρόμου. Κάποιοι θα σκεφτούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι πολύ μακρινό από την καθημερινότητά μας  και την έχουν συνδέσει με ρομπότ με κόκκινα μάτια ή με σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι πλέον η τεχνητή νοημοσύνη είναι στη ζωή μας καθημερινά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Siri, η  ηλεκτρονική βοηθός που της Apple ή ο γνωστός ιστότοπος Νetflix που στηρίζεται σε έναν αλγόριθμο λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις μας.

Πριν σε καταβάλει η σκέψη ότι ξεκινάει η αντιστροφή μέτρηση της ανθρωπότητας και εσύ ακόμα δεν το έχεις μάθει, ας δούμε το θέμα λίγο διαφορετικά. Γιατί θα έπρεπε να είναι είτε το ένα, είτε το άλλο  και όχι και τα δύο μαζί? Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στον τρόπο μάθησης των υπολογιστών και  στον τρόπο μάθησης των ανθρώπων. Ο άνθρωπος, έχοντας κριτήριο ένα παράδειγμα, μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως γνώμονα και πολύ γρήγορα να μάθει από αυτό με αποτέλεσμα να μιμείται παρόμοιες συμπεριφορές. Αντίθετα, ένας υπολογιστής μπορεί μόνο να φτάσει στα ίδια συμπεράσματα έχοντας «ταϊστεί» με χιλιάδες παραδείγματα.

Οπότε τίθεται το ερώτημα, μήπως τελικά  «ταΐζουμε» τις μηχανές όσο θέλουμε εμείς να  «φάνε» και ίσως τελικά να μην εμποδίζουν την πρόοδο του ανθρώπου αλλά να συμπορεύονται και να βελτιώνουν τη ζωή του ? Ένας από τους ισχυρούς της τεχνολογίας, ο Σάτια Ναντέλα, CEO της Microsoft, έχει δηλώσει ότι «Προσπαθούμε να διδάξουμε τις μηχανές να μάθουν, ώστε να μπορούν να κάνουν πράγματα που κάνουν και οι άνθρωποι σήμερα, αλλά με τη σειρά τους θα πρέπει κι εκείνες να βοηθούν τους ανθρώπους αυξάνοντας τις εμπειρίες τους».

 Σε  περίπτωση που δεν πείστηκες  μην ξεχνάς ότι  το 1997,  ο Deep Blue, υπερυπολογιστής της ΙΒΜ νικήθηκε από τον περίφημο Κασπάροφ, σε 2 αγώνες σκάκι. Την τρίτη φορά μπορεί να κατάφερε να γίνει η ανατροπή και τελικά υπερίσχυσε ο υπολογιστής, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αυτό συνέβη αφού του δόθηκαν οι κατάλληλες «τροφές», από μια σειρά προγραμματιστών που «βούλωσαν» τις τρύπες λαθών ή παραλήψεων του αρχικού μοντέλου.

Μήπως τελικά  η τεχνητή νοημοσύνη να είναι τόσο «απειλητική» όσο ο ανθρώπινος νους την ορίζει να είναι ?

 

 

 


Leave a comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.